Soms zijn er mensen die slechts 1 keer per week kunnen trainen, of mensen die thuis nog willen bij trainen maar niet weten hoe (zeker voor beginners kan dit wel is voorvallen).
Daarom wil ik bij deze een kleine opsomming geven, van wat men allemaal kan trainen zonder partner en een paar tips geven waar ik denk dat je wel iets aan hebt.
1. De vormen:
Alles begint bij de vormen, de 1ste vorm sil lim tao is je handboek waar je alle armbewegingen in terugvind. Ondanks je voor 90% telkens 1 hand gebruikt, train je door de andere hand opgetrokken te houden onbewust je 2 armen apart van elkaar. Omdat we met 2 armen afzonderlijk leren werken, krijgen we een voordeel waar anderen het heel moeilijk mee hebben. In deze vorm blijven we stil staan zodat we ons op de armbewegingen kunnen concentreren, echter door de stand trainen we ook al onze benen (spieren, voeten binnen houden, bekken kantelen,…).
In de 2de vorm chum kiu leren we alles wat we in de slt hebben geleerd in beweging te brengen, en komen de vele concepten van ving tsun tot uiting.
Natuurlijk is dit allemaal teveel om nu op te schrijven maar dit wordt meer dan genoeg herhaalt tijdens de les, alsook in drills om deze te kunnen trainen.
Hou in je achterhoofd: je kan niet snel, wat je niet traag kan.
Als extra tip zou ik proberen voor een spiegel te trainen, zodat je jezelf kan corrigeren.
2. Stappen:
Een veel verwaarloosd aspect bij ving tsun is het voetenwerk. Denkelijk komt dit omdat onze handen zo snel zijn dat we ons daar op concentreren. Voor het merendeel van de tijd kan dit misschien zelfs voldoende zijn, maar dit gaat maar op tot je een persoon van hetzelfde niveau of beter tegenkomt, dan gaat voetenwerk het verschil maken.
Zoals in Chum kiu wordt geleerd blijven we met ons bekken gekanteld, laag zwaartepunt en ons gewicht lichtjes in het achterste been. Het kantelen van het bekken zorgt ervoor dat de schouders niet voorover hellen en zorgt er ook voor dat ze je niet snel uit balans kunnen trekken. Ook moet je leren trappen zonder je gewicht teveel te moeten verplaatsen.
Hier volgen een paar tips:
• Stap je naar links, stap je eerst met je linkerbeen, stap je naar rechts, stap je eerst met je rechterbeen. Dit zowel voorwaarts als achterwaarts. Als je over je andere voet stapt, heb je een moment dat je je grounding verliest en ze je balans kunnen verstoren.
• Achter een stap probeer je te trappen zonder je gewicht te moeten verplaatsen. Dit train je ook zowel voorwaarts als achterwaarts.
• Je stapt enkel over als je een grote afstand wilt overbruggen (zowel voorwaarts aanvallend als achterwaarts in verdediging).
3. Met attributen:
Er zijn verschillende tools die je thuis kunnen helpen om toch een volledige work out te geven.
• Een stootkussen voor tegen de muur.
Trainen stoot, feedback structuur en stand,…
• Een tennisbal op een rekker vastgemaakt tussen de plafond en de grond (met een gewicht).
Stoot trainen in rechte lijn, leren mikken op een klein bewegend voorwerp
• Heavy bag.
Kracht training stoot, connectie stoot met heup, uithouding
• Wooden dummy (Mok yan jong)
De partner die nooit moe wordt, niet klaagt en die altijd klaarstaat
• Long pole (Lok dim boon gwan)
Krachttraining, unity of movement, stand
• Ving Tsun zwaarden (Baat cham dao).
Gecompliceerd voetenwerk voor gevorderden.
4. Nog een paar tips:
• Denk eraan dat ving tsun niet enkel bewegingen zijn, maar ook een stijl is waar je over moet nadenken. Als je de vorm doet, moet je denken waarom dat je bepaalde bewegingen doet. Ook welke concepten ben ik aan ’t trainen. Dit proberen we zoveel mogelijk mee te geven tijdens de vormen en de oefeningen zelf. Je kan zeggen dat een goede ving tsun training bestaat uit 80% trainen en 20% praten.
• Lezen, David Peterson heeft 2 boeken geschreven over Wong Shun Leung, de leraar van Philipp Bayer. De 1ste gaat over de persoon en de 2de over de stijl en de vormen.
• Vragen, mijn Suro van Eskrima heeft me dit ooit meegegeven. Als je een vraag hebt moet je die stellen. Hij had nog zoveel vragen, die hij omdat zijn leraar plotseling stierf nooit meer heeft kunnen stellen.
• Schrijven, ik schrijf nog steeds elke les en elk seminarie dat ik volg op. Ik heb dit natuurlijk ook als verplichting om jullie een zo goed mogelijke feedback te geven, maar dit helpt wel beter bepaalde dingen te onthouden. Stel je gaat naar een seminarie waar je gemiddeld 50€ per dag voor betaald. Achter een week ben je daar meer dan de helft van vergeten. Dan heb je 50€ betaald voor een (waarschijnlijk) leuke dag waar je buiten een paar foto’s niets meer aan hebt.
Het is wat langer geworden dan verwacht, maar ik denk dat dit een goede basis is om je thuis met ving tsun bezig te houden. Zijn er vragen of opmerkingen dan hoor ik ze graag.
Tot op de les!
Chi Fei