Opstart nieuw seizoen

Ving Tsun Antwerpen

Vanaf september beginnen we op dinsdag terug te trainen in de topsportschool.
Door Covid19 is het aantal toegelaten leden afhankelijk van de training en de grootte van de zaal. Daarom hebben we beslist zowel de judozaal als de taekwondozaal af te huren.
Zodoende kan iedereen terug onze stijl ten volle beoefenen.

Omdat het zaterdag’s niet mogelijk is om beide zalen te krijgen, blijven we dan zolang er geen verdere versoepeling komt, buiten trainen. Met voorkeur achter de Wilrijkse pleinen en bij slecht weer in Fort 4 waar we overdekt kunnen trainen.
Zodra de reglementen het toelaten, gaan we ook zaterdag terug naar de topsportschool.

Proeflessen worden in tussentijd met voorkeur op zaterdag gegeven, zodat we de zaal voor de vaste leden kunnen voorzien.

Wat de lessen betreft, ondanks de versoepeling behouden we onze extra genomen maatregelen.

 1.  We trainen telkens met een vaste partner.
 2. Mondmaskers blijven verplicht!
  • Binnen, met uitzondering tijdens de opwarming  altijd.
  • Buiten, verplicht bij partner oefeningen.
 3. Indien je niet met contact wilt trainen, voorzien we een apart programma.
 4. Ben jij of is iemand van je nabije omgeving ziek of recent ziek geweest, dan blijf je thuis!

We blijven komende maand ook aan de basis werken, zodat iedereen terug op het niveau kan komen van voor de lockdown. Het laatste half uur zal gericht zijn naar free flow en spardrills. Een bitje en handschoenen zijn niet verplicht, maar wel aan te raden.

In november, komt Philipp Bayer naar Luik. We zullen iedereen die wilt meegaan, hier in helpen en hun werkpunten aanpakken. Dus laat het zeker weten als je hier interesse in hebt.

Tot op de les!

Team Ving Tsun Antwerpen

Ving Tsun werkt

Veel mensen vragen zich af of Ving Tsun (Wing Chun) wel werkt en omdat er altijd wel meerdere waarheden zijn (zeker gezien de vele verschillende stromingen die wing chun kent), wil ik alvast onze visie toelichten.

Om met de deur in huis te vallen, JA Ving Tsun werkt. Wilt dit zeggen dat wij onoverwinnelijk zijn of dat ik je dat kan maken? Spijtig genoeg niet nee… Wel kunnen we je de tools geven om je lichaam zo efficiënt mogelijk te gebruiken en zo een voorsprong te geven op je eventuele agressor/tegenstander.

Hetgeen waar sommigen in falen is de link te leggen van de vormen naar een drill en dan naar de praktijk. Een goede drill traint een concept en/of reactie en moet zo “clean” mogelijk getraind worden. Daarna moet je dit testen of toetsen naar de realiteit. Dit kan bvb. door de partner meer tegendruk te laten geven en/of licht te sparren. Van hieruit kunnen we de scherpe kantjes afslijpen en je zelfvertrouwen aanscherpen.

Dit is een proces dat tijd vergt en met onze maatschappij die gericht is op snel resultaat, heeft niet iedereen het geduld om dit op te brengen. Al zijn er ook genoeg redenen om het wel te doen.

Enkele voordelen die Ving Tsun biedt

 • Ving Tsun is direct, efficiënt en gericht op het uitschakelen van je tegenstander en het verdedigen van jezelf.
 • Ving Tsun heeft een “no nonsense” aanpak
 • We werken concept gericht, dus geen tijd voor nutteloze technieken.
 • Op Ving Tsun staat geen leeftijd, je kan dit een hele leven blijven doen zonder een groot risico op blessures.
 • Door de wetenschappelijke aanpak vergt het minder fysieke eigenschappen. 
 • Dit maakt het ideaal voor vrouwen of fysiek minder sterke personen.
 • Onze stijl is gericht op korte afstand of om je te leren verdedigen in kleine ruimtes

Besluit Ving Tsun werkt als je het op een correcte manier en met de juiste ingesteldheid traint. Wij doen dit met een meer persoonlijke aanpak, alsook het uitleggen en laten voelen waarom iets (niet) werkt. Ook moedigen we onze leden aan om dingen in vraag te stellen en uitleg te vragen als iets niet duidelijk is. (Als je leraar je geen duidelijk antwoord kan/ wil geven, dan zou ik me andere vragen stellen)

Tot op de les!

Onze visie

Er zijn veel Wing Chun stijlen met elk hun eigen visies.  En ondanks dezelfde achtergrond kunnen deze soms ver uiteen liggen. 

Wat onze stijl betreft houden we het graag clean en praktisch. 

Volgens Philipp Bayer heeft het slechts enkele generaties nodig om een stijl te doen verwateren en daar kan ik hem in volgen. Dit is ook de reden dat hij (en wij) elke vraag zo goed en duidelijk mogelijk zal (zullen) beantwoorden, zodat onze stijl niet verloren zal gaan.

Dit in tegenstelling tot sommigen die de mensen in een mystieke waas willen houden. Of vele euro’s willen laten betalen om een zo zeer begeerd certificaat te behalen.

Nee, daar doen wij niet aan mee. 

Wij hebben ook geen gordels of graden, dit was in het oude China ook niet van toepassing. Mijn inziens heeft onze stijl dat ook niet nodig.

Ving Tsun is gebaseerd op concepten, zodat we automatisch leren reageren op een situatie die zich voordoet. Dit is dan weer afhankelijk van de situatie gecombineerd met de persoon die zich hierin bevindt (groot/klein, sterk/verfijnd). We werken aan persoonlijke ontwikkeling en soms gaat de oplossing voor de ene persoon nu eenmaal anders zijn als voor iemand anders.

Het doel is te streven om elkaar beter te maken en zodoende samen te groeien naar een hoger niveau. Hier is respect en kameraadschap een betere tool, dan de zogenaamde gordels of graden.

Dit is onze visie.

Tot op de les!

Nieuwsbrief Corona

Gezien de ontwikkelingen ivm het Corona virus zijn wij net als vele anderen verplicht onze lessen “on hold“ te zetten.

Iedereen weet ondertussen welke voorzorgen ze moeten nemen, dus daar wil ik in deze brief niet verder over uitweiden. Wel hoop ik dat de mensen hun verantwoordelijkheid nemen en dat als ze de voorzorgen niet voor zichzelf nemen, ze het tenminste doen voor de geliefden rond hun.

Om deze tijd niet verloren te laten gaan hebben we deze gebruikt om een nieuw beginners en inloop programma te ontwikkelen voor nieuwe leden, als voor leden die soms wat minder kunnen komen. De nadruk is gelegd op een sterke basis waar men altijd op kan terugvallen, in het 2de deel aangevuld met technieken die systematisch worden toegevoegd.
Zodra we groen licht krijgen, starten we met deze reeks, dus voor de geïnteresseerden hou zeker onze kanalen in de gaten voor de heropstart van de lessen!

Voor onze leden gaan we een aparte video reeks maken met oefeningen om thuis te trainen. Vergeet niet dat we een blogpost hebben om thuis te trainen en dat er op ons YouTube kanaal ook een paar filmpjes te vinden zijn die je kunnen helpen.

Laten we hopen dat we deze crisis snel onder controle hebben en we terug kunnen genieten van alle geneugten van het leven.

In tussentijd wensen we iedereen een goede gezondheid toe en hopelijk snel weer op de les.

Be safe 🙏

Chi Fei

Menorca 2019

Vorige week hadden we het privilege om in Menorca een trainingskamp van Philipp Bayer te volgen.
De nadruk werd gelegd op een goede basis met een opbouw naar sparren toe, dit uitgewerkt op een manier zoals enkel hij dat kan. Komende weken gaan we met deze ideeën verder werken tijdens de les. Om zo ook een glimp te geven van afgelopen week.

Menorca is natuurlijk meer dan alleen trainen.
Met zijn verhalen is het ook een duik in de geschiedenis. Het ontdekken van Ving Tsun in Hong Kong, de verhalen met Wong Shun Leung, hoe alles eerder toevallig tot onze huidige stijl heeft geleid,…
Het is ook fantastische mensen ontmoeten die dezelfde passie delen als wij. Mensen die 10, 20 tot zelfs meer dan 30 jaar Ving Tsun beleven en die nu nog steeds even gepassioneerd elke training het beste van zichzelf geven.

Het mag duidelijk zijn dat eens je door de microbe gebeten bent, Ving Tsun voor het leven is!

Tot op de les!

Chi Fei

Homework

In navolging van mijn blog over thuis trainen heb ik een paar basis filmpjes op ons youtube kanaal gezet voor het trainen met de punching bag. In de toekomst zijn we van zin ook hier meer werk van te maken dus als je niets wilt missen abonneer je dan zeker op ons kanaal. Voor de link naar ons youtubekanaal klik je hier.

Grtz Chi Fei

The dutch connection

Door het internationale netwerk dat Philipp Bayer heeft opgebouwd hebben wij geluk gehad met mensen van de Nederlandse federatie in contact te kunnen komen. Zodoende zijn wij een half jaar geleden ook gestart met lessen te volgen in Dordrecht onder Silvano Bonafe. Deze lessen vormen volgens mij een perfecte aanvulling op hetgeen wij leren van Hani Sabbagh.

“The dutch connection” verder lezen