Solo training

Nu Covid19 al bijna een jaar ons land (en de rest van de wereld) gijzelt, leek het me tijd om de oude blog over “thuis trainen” een kleine update te geven. Het kan een partner training niet volledig vervangen, maar met deze solo training blog denk ik dat iedereen hier wel tips kan vinden die hij/zij kan gebruiken.

1. De (hand) vormen:

Alles begint bij de vormen, de 1ste vorm Sil Lim Tao is je handboek waar je alle armbewegingen in terugvind. Ondanks je voor 90% telkens 1 hand gebruikt, train je door de andere hand opgetrokken te houden onbewust je 2 armen apart van elkaar. Omdat we met 2 armen afzonderlijk leren werken, krijgen we een voordeel waar anderen het heel moeilijk mee hebben. In deze vorm blijven we stil staan zodat we ons op de armbewegingen kunnen concentreren, echter door de stand trainen we ook al onze benen (spieren, voeten binnen houden, bekken kantelen,…).

In de 2de vorm Chum Kiu leren we alles wat we in de Sil Lim Tao hebben geleerd in beweging te brengen, en komen de vele concepten van Ving Tsun tot uiting.

Deze 2, vormen de basis tot ons Ving Tsun systeem, men zegt dat als je deze vormen goed beheerst, hier alle tools inzitten om het systeem te laten werken.

De 3de vorm Bui Jee, gaat over recupereren en het beste te maken uit een situatie waar je eigenlijk al niet in had mogen terechtkomen. Deze technieken zijn eerder een “last resort” middel om te overleven en volgen niet de basisprincipes die in de vorige 2 vormen terugkomen. We noemen dit dan ook soms de vorm die je kent, maar niet wilt trainen 🙂

 • Als tip kan ik hierbij geven om te trainen met verschillende intenties.
 • Traag met nadruk op de juiste posities (film jezelf of check eventueel met een spiegel)
 • Dan met de juiste intentie (spanning/ontspanning, juiste energie,…)

Wil je de vormen trainen maar ken je ze niet van buiten? Op ons youtubekanaal vind je de Sil Lim Tao en Chum Kiu terug. Ze zijn redelijk traag gefilmd om de bewegingen beter te ontleden.

2. Voetenwerk:

Een veel verwaarloosd aspect bij Ving Tsun is het voetenwerk. Denkelijk komt dit omdat onze handen zo snel zijn dat we ons daar op concentreren. Voor het merendeel van de tijd kan dit misschien zelfs voldoende zijn, maar dit gaat maar op tot je een persoon van hetzelfde niveau of beter tegenkomt, dan gaat voetenwerk het verschil maken.

Zoals in Chum Kiu wordt geleerd blijven we met ons bekken gekanteld, houden we ons zwaartepunt laag met ons gewicht lichtjes in het achterste been. Het kantelen van het bekken zorgt ervoor dat de schouders niet voorover hellen en zorgt er ook voor dat ze je niet snel uit balans kunnen trekken. Ook moet je leren trappen zonder je gewicht teveel te moeten verplaatsen.

Hier volgen een paar tips:

 • Stap je naar links, stap je eerst met je linkerbeen, stap je naar rechts, stap je eerst met je rechterbeen. Dit zowel voorwaarts en achterwaarts als in alle andere richtingen die je stapt. Gemakkelijker om te begrijpen is dat we vooral het “step and slide” principe gebruiken.
 • Achter een stap probeer je te trappen zonder je gewicht te moeten verplaatsen. Zo check je of je nog goed in je stand staat.
 • Je stapt enkel over als je een grote afstand wilt overbruggen (zowel voorwaarts aanvallend als achterwaarts in verdediging).
 • Speel en combineer het voetenwerk, tot je er niet meer moet bij nadenken. Draai, shift, stap uit/in, voeg er stoten aan toe,… Maak er een schaduwboksspel van waarbij je tegenover 1 of meerdere denkbeeldige tegenstanders staat.

3, attributen

Er zijn verschillende attributen die je nog meer kunnen helpen om thuis Ving Tsun te trainen. Spijtig genoeg zullen die niet tot ieder zijn beschikking zijn, maar met een beetje verbeelding kan je hier en daar wel een paar dingen maken.

De Ving Tsun wall bag

De ideale tool om de stoot te trainen. Zowel voor de juiste aansturing van de elleboog als voor de kracht en impact training die een correcte stoot meebrengt. Je kan deze voor een schappelijke prijs online vinden, maar je kan eveneens zelf een alternatief voorzien. Een stoot/trap kussen bvb. of zelfs een goed gevulde zak met vodden, kleren of rijst.

De tennisbal

Deze tennisbal wordt aan het plafond vastgemaakt met een rekker en aan de grond met een gewicht (bvb dumbell, kettlebel,…) Hiermee trainen we onze reflexen, timing, trainen we de rechte lijn van de stoot en leren we mikken op een klein bewegend voorwerp.

Heavy bag

Deze mag natuurlijk niet ontbreken, als je hem ter beschikking hebt. Je traint er de kracht van de stoot, connectie van de stoot met de heup en natuurlijk ook je uithouding mee. Gecombineerd met andere technieken en voetenwerk een ideale partner om een deftige “workout” te bekomen.

Wooden dummy (Mok Yan Jong)

Het Ving Tsun attribuut bij uitstek en waarschijnlijk het 1ste wat bij iemand opkomt die Ving Tsun/Wing Chun beoefent. De partner die nooit moe wordt, niet klaagt en altijd wilt trainen. Bijna alles kan je hiermee trainen. Voetenwerk, handbewegingen, inzetten van de heup, intentie,…

Long Pole (Luk Dim Poon Kwan)

De long pole is 1 van de 2 Ving Tsun wapens die we trainen. In 1ste instantie lijkt deze abstract, maar als je de principes begrijpt en weet wat je traint, ga je hier echt je Ving Tsun mee naar een ander level brengen. Het is een krachttraining “pur sang”, het leert je lichaam als 1 bewegen, traint je benen, snelheid en veel meer.

Baat Cham Dao (dubbele messen)

Ons 2de wapen, met een gecompliceerder voetenwerk en daarom enkel aanbevolen voor gevorderden, die de rest van ons systeem al goed onder de knie hebben. Maar alleszins onmisbaar als je reeds zo ver bent gekomen.

Lezen, schrijven en vragen stellen

 • Lezen, David Peterson heeft 2 boeken geschreven over Wong Shun Leung, de leraar van Philipp Bayer. De 1ste (The combat philosophy of Wong Shun Leung)gaat over de persoon en de 2de over de stijl en de vormen. Voor mij is de 1ste de aanrader omdat deze over Wong Shun Leung zelf gaat en ik in onze stijl 100% Philipp Bayer volg. Het 2de boek gaat over hoe David Peterson de stijl heeft geleerd en doorgeeft.
 • Schrijven, ik schrijf nog steeds elke les en elk seminarie dat ik volg op. Ik heb dit natuurlijk ook als verplichting om jullie een zo goed mogelijke feedback te geven, maar dit helpt wel beter bepaalde dingen te onthouden. Stel je gaat naar een seminarie waar je gemiddeld 50€ per dag voor betaald. Achter een week ben je daar meer dan de helft van vergeten. Dan heb je 50€ betaald voor een (waarschijnlijk) leuke dag waar je buiten een paar foto’s niets meer aan hebt.
 • Vragen, mijn Suro (leraar Eskrima) heeft me dit ooit meegegeven. Als je een vraag hebt moet je die stellen. Hij had nog zoveel vragen, die hij omdat zijn leraar plotseling stierf nooit meer heeft kunnen stellen. Bij ons op de club proberen we iedereen te “triggeren” om vragen te stellen. Ving Tsun heeft geen geheimen en met de juiste vragen kan iemand ineens de klik maken om iets beter te begrijpen.

Deze lijst is niet eindig en kunnen aangevuld worden met eigen ideeën. Probeer hier enkel rekening te houden met de principes die Ving Tsun hanteert.

Als laatste wil ik je nog de volgende tip geven.

Denk eraan dat Ving Tsun niet enkel bewegingen zijn, maar ook een stijl is waar je over moet nadenken. Als je de vorm doet, moet je denken waarom dat je bepaalde bewegingen doet. Ook welke concepten ben ik aan ’t trainen. Dit proberen we zoveel mogelijk mee te geven tijdens de les en de drills die we dan geven. Je kan zeggen dat een goede Ving Tsun training bestaat uit 80% trainen en 20% praten.

Hopelijk heb ik je wat extra ideeën kunnen geven om toch te kunnen blijven trainen. En kunnen we 2021 stilletjes aan terug starten met Ving Tsun te trainen zoals het hoort, met partner en in onze fantastische zaal.

Keep safe

Chi Fei

Outdoor long pole training

Ving Tsun werkt

Veel mensen vragen zich af of Ving Tsun (Wing Chun) wel werkt en omdat er altijd wel meerdere waarheden zijn (zeker gezien de vele verschillende stromingen die Wing Chun kent), wil ik alvast onze visie toelichten.

Om met de deur in huis te vallen, JA Ving Tsun werkt. Wilt dit zeggen dat wij onoverwinnelijk zijn of dat ik je dat kan maken? Spijtig genoeg niet nee… Wel kunnen we je de tools geven om je lichaam zo efficiënt mogelijk te gebruiken en zo een voorsprong te geven op je eventuele agressor/tegenstander.

Hetgeen waar sommigen in falen is de link te leggen van de vormen naar een drill en dan naar de praktijk. Een goede drill traint een concept en/of reactie en moet zo “clean” mogelijk getraind worden. Daarna moet je dit testen of toetsen naar de realiteit. Dit kan bvb. door de partner meer tegendruk te laten geven en/of licht te sparren. Van hieruit kunnen we de scherpe kantjes afslijpen en je
zelfvertrouwen aanscherpen.

Dit is een proces dat tijd vergt en met onze maatschappij die gericht is op snel resultaat, heeft niet iedereen het geduld om dit op te brengen. Al zijn er ook genoeg redenen om het wel te doen.

Enkele voordelen die Ving Tsun biedt

 • Ving Tsun is direct, efficiënt en gericht op het uitschakelen van je tegenstander en het verdedigen van jezelf.
 • Ving Tsun heeft een “no nonsense” aanpak
 • We werken concept gericht, dus geen tijd voor nutteloze technieken.
 • Op Ving Tsun staat geen leeftijd, je kan dit een hele leven blijven doen zonder een groot risico op blessures.
 • Door de wetenschappelijke aanpak vergt het minder fysieke eigenschappen. 
 • Dit maakt het ideaal voor vrouwen of fysiek minder sterke personen.
 • Onze stijl is gericht op korte afstand of om je te leren verdedigen in kleine ruimtes

Besluit Ving Tsun werkt als je het op een correcte manier en met de juiste ingesteldheid traint. Wij doen dit met een meer persoonlijke aanpak, alsook het uitleggen en laten voelen waarom iets (niet) werkt. Ook moedigen we onze leden aan om dingen in vraag te stellen en uitleg te vragen als iets niet duidelijk is. (Als je leraar je geen duidelijk antwoord kan/ wil geven, dan zou ik me andere vragen stellen)

Ben je geïnteresseerd en wil je is meedoen schrijf je dan hier in voor een gratis proefles.

Tot op de les!

Onze visie

Er zijn veel Wing Chun stijlen met elk hun eigen visie.  En ondanks dezelfde achtergrond kunnen deze soms ver uiteen liggen. 

Wat onze visie betreft houden we het graag clean en praktisch

Volgens Philipp Bayer heeft het slechts enkele generaties nodig om een stijl te doen verwateren en daar kan ik hem in volgen. Dit is ook de reden dat hij (en wij) elke vraag zo goed en duidelijk mogelijk zal (zullen) beantwoorden, zodat onze stijl niet verloren zal gaan.

Dit in tegenstelling tot sommigen die de mensen in een mystieke waas willen houden. Of vele euro’s willen laten betalen om een zo zeer begeerd certificaat te behalen.

Nee, daar doen wij niet aan mee. 

Wij hebben ook geen gordels of graden, dit was in het oude China ook niet van toepassing. Mijn inziens heeft onze stijl dat ook niet nodig.

Ving Tsun is gebaseerd op concepten, zodat we automatisch leren reageren op een situatie die zich voordoet. Dit is dan weer afhankelijk van de situatie gecombineerd met de persoon die zich hierin bevindt (groot/klein, sterk/verfijnd). We werken aan persoonlijke ontwikkeling en soms gaat de oplossing voor de ene persoon nu eenmaal anders zijn als voor iemand anders.

Het doel is te streven om elkaar beter te maken en zodoende samen te groeien naar een hoger niveau. Hier is respect en kameraadschap een betere tool, dan de zogenaamde gordels of graden.

Dit is onze visie en wie wij zijn!

Tot op de les!

Nieuw seizoen, nieuwe uren

De zomer loopt op zijn einde en traditioneel loopt dit samen met de start van een nieuw sport seizoen.

De belangrijkste wijzigingen zijn dat vanaf september terug alle lessen in de Topsportschool doorgaan en dit op dinsdag en donderdag van 20h tot 22h. Dus de zaterdag training valt weg en wordt vervangen door donderdag.

De nieuwe uren geven ons mogelijkheden om extra workshops te organiseren met een specifiek thema of seminars te volgen in de andere scholen van ons internationaal netwerk.

De 2 gratis proeflessen blijven natuurlijk behouden. Nieuwe inschrijvingen krijgen daar bovenop de verzekering voor 2021 cadeau.

We blijven de nadruk leggen op persoonlijke begeleiding met een team dat elkaar beter wilt maken. Groepsgevoel is daardoor een sleutelwoord, zodoende is voor ego’s en macho gedrag bij ons geen plaats.

Ben je geïnteresseerd of wil je (her)starten in onze club, neem dan zeker contact op.

Tot snel Chi Fei Leong

Een nieuwe blik op de toekomst

Tussen de volgende nieuwsbrief voor de trainingen na 8 mei, wil ik dit toch nog even kwijt. Wij zijn bij de gelukkigen die niet afhankelijk zijn van een groot aantal leden, maar…

Meer en meer moet je tot de vaststelling komen dat de huidige maatregelen een doodsteek zijn voor onze samenleving. Er komt eindelijk hoop voor de horeca en contactberoepen, al komt dit voor vele zaken waarschijnlijk te laat.

Ook cultuur en sport heeft het zwaar te verduren, zelfs zo dat vele gevestigde waarden hun deuren definitief moeten sluiten. Het blijft een spijtige zaak dat mensen met een passie voor hun zaak door deze crisis hun droom zien uiteenspatten.

Ik mag hopen dat deze mensen de kracht vinden om opnieuw te starten.
Iedereen heeft een passie/ontspanning nodig om de dagelijkse stress van zich af te schudden of heeft een moment van “me-time” verdiend om zijn/haar geest tot “zen” te brengen.

Cultuur en sport is onmisbaar om een gelukkig en gezond leven te leiden, niet alleen voor de fysieke voordelen, maar misschien nog meer om een gezonde geest te behouden.

Laten we daarom deze mensen en hun passie niet verloren gaan en steun ze door terug te gaan, zodra dit weer mogelijk is.

Sportclubs, yoga studio’s, dans studio’s,… wie dan ook, ik ben er zeker van dat iedereen zijn best doet om dit in een zo veilig mogelijke manier te laten doorgaan.

De zomer komt eraan, laten we hiervan gebruik maken om een nieuwe (her)start te nemen.

Sharing is caring

Chi Fei

Terug naar het “nieuwe normaal”?

Net als alle andere sportclubs hebben ook wij onszelf moeten aanpassen aan de reeds (veel) te lang durende crisis.

Onze leden in de koude laten was geen optie, dus hebben we in de mate van het mogelijke, telkens volgens de lopende regels manieren gezocht om ze toch een uitlaatklep te bieden.

Buiten in kleine groepen van 4, zonder contact en met mondmasker was het nieuwe normaal. De nadruk werd gelegd op onze vormen (vergelijkbaar met een Kata), wapens en solodrills met een sterke nadruk op schaduwboksen en voetenwerk.

Ideaal? Zeker niet, maar we hebben volgens mij wel een deftige basis gelegd waar we verder mee kunnen werken.

Ondertussen hebben we terug toestemming om de groepen te verhogen tot 10 personen, dit gaf ons weer wat mogelijkheden om de lessen te plannen en het sociaal contact binnen te club terug te vergroten. Lessen veranderden nog niet, maar je kan wel zien dat de trainingen hun vruchten beginnen af te werpen.

Hiermee komt de volgende eventuele versoepeling van 8 mei (meer info) in zicht, waar we buiten in groepen van 25 personen zouden mogen trainen, met contact als het een contactsport betreft.

Ondanks dat we nog niet naar onze geliefde zaal kunnen gaan, geeft dit ons wel weer de mogelijkheid om onze stijl te beoefenen waarvoor ze gemaakt is. Je verdedigen op korte afstand en meer vertrouwen krijgen in jezelf en je lichaam.

Wilt dit zeggen dat alle remmen los gaan, zeker niet. We hebben de geldende regels altijd strenger toegepast dan nodig, juist omdat we een contactsport zijn en we een verantwoordelijkheid hebben naar onze leden.

Wat de trainingen betreft voor zowel de regels als de lessen zelf, komt er nog een update als de nieuwe regels werkelijk in werking treden.

Nu dat we terug in groepen van 10 mensen mogen trainen, gaan we wel terug proeflessen toelaten, al gaat dit momenteel wel enkel op afspraak zijn. Voor meer info klik hier!

Terug naar het “nieuwe normaal”?, we hopen alleszins van wel!

Keep safe

Chi Fei

Outdoor long pole training

Menorca 2019

Vorige week hadden we het privilege om in Menorca een trainingskamp van Philipp Bayer te volgen.
De nadruk werd gelegd op een goede basis met een opbouw naar sparren toe, dit uitgewerkt op een manier zoals enkel hij dat kan. Komende weken gaan we met deze ideeën verder werken tijdens de les. Om zo ook een glimp te geven van afgelopen week.

Menorca is natuurlijk meer dan alleen trainen.
Met zijn verhalen is het ook een duik in de geschiedenis. Het ontdekken van Ving Tsun in Hong Kong, de verhalen met Wong Shun Leung, hoe alles eerder toevallig tot onze huidige stijl heeft geleid,…
Het is ook fantastische mensen ontmoeten die dezelfde passie delen als wij. Mensen die 10, 20 tot zelfs meer dan 30 jaar Ving Tsun beleven en die nu nog steeds even gepassioneerd elke training het beste van zichzelf geven.

Het mag duidelijk zijn dat eens je door de microbe gebeten bent, Ving Tsun voor het leven is!

Tot op de les!

Chi Fei

Homework

In navolging van mijn blog over thuis trainen heb ik een paar basis filmpjes op ons youtube kanaal gezet voor het trainen met de punching bag. In de toekomst zijn we van zin ook hier meer werk van te maken dus als je niets wilt missen abonneer je dan zeker op ons kanaal. Voor de link naar ons youtubekanaal klik je hier.

Grtz Chi Fei

The dutch connection

Door het internationale netwerk dat Philipp Bayer heeft opgebouwd hebben wij geluk gehad met mensen van de Nederlandse federatie in contact te kunnen komen. Zodoende zijn wij een half jaar geleden ook gestart met lessen te volgen in Dordrecht onder Silvano Bonafe. Deze lessen vormen volgens mij een perfecte aanvulling op hetgeen wij leren van Hani Sabbagh.

Lees verder “The dutch connection”