Ving Tsun werkt

Veel mensen vragen zich af of Ving Tsun (Wing Chun) wel werkt en omdat er altijd wel meerdere waarheden zijn (zeker gezien de vele verschillende stromingen die wing chun kent), wil ik alvast onze visie toelichten.

Om met de deur in huis te vallen, JA Ving Tsun werkt. Wilt dit zeggen dat wij onoverwinnelijk zijn of dat ik je dat kan maken? Spijtig genoeg niet nee… Wel kunnen we je de tools geven om je lichaam zo efficiënt mogelijk te gebruiken en zo een voorsprong te geven op je eventuele agressor/tegenstander.

Hetgeen waar sommigen in falen is de link te leggen van de vormen naar een drill en dan naar de praktijk. Een goede drill traint een concept en/of reactie en moet zo “clean” mogelijk getraind worden. Daarna moet je dit testen of toetsen naar de realiteit. Dit kan bvb. door de partner meer tegendruk te laten geven en/of licht te sparren. Van hieruit kunnen we de scherpe kantjes afslijpen en je zelfvertrouwen aanscherpen.

Dit is een proces dat tijd vergt en met onze maatschappij die gericht is op snel resultaat, heeft niet iedereen het geduld om dit op te brengen. Al zijn er ook genoeg redenen om het wel te doen.

Enkele voordelen die Ving Tsun biedt

 • Ving Tsun is direct, efficiënt en gericht op het uitschakelen van je tegenstander en het verdedigen van jezelf.
 • Ving Tsun heeft een “no nonsense” aanpak
 • We werken concept gericht, dus geen tijd voor nutteloze technieken.
 • Op Ving Tsun staat geen leeftijd, je kan dit een hele leven blijven doen zonder een groot risico op blessures.
 • Door de wetenschappelijke aanpak vergt het minder fysieke eigenschappen. 
 • Dit maakt het ideaal voor vrouwen of fysiek minder sterke personen.
 • Onze stijl is gericht op korte afstand of om je te leren verdedigen in kleine ruimtes

Besluit Ving Tsun werkt als je het op een correcte manier en met de juiste ingesteldheid traint. Wij doen dit met een meer persoonlijke aanpak, alsook het uitleggen en laten voelen waarom iets (niet) werkt. Ook moedigen we onze leden aan om dingen in vraag te stellen en uitleg te vragen als iets niet duidelijk is. (Als je leraar je geen duidelijk antwoord kan/ wil geven, dan zou ik me andere vragen stellen)

Tot op de les!

Onze visie

Er zijn veel Wing Chun stijlen met elk hun eigen visies.  En ondanks dezelfde achtergrond kunnen deze soms ver uiteen liggen. 

Wat onze stijl betreft houden we het graag clean en praktisch. 

Volgens Philipp Bayer heeft het slechts enkele generaties nodig om een stijl te doen verwateren en daar kan ik hem in volgen. Dit is ook de reden dat hij (en wij) elke vraag zo goed en duidelijk mogelijk zal (zullen) beantwoorden, zodat onze stijl niet verloren zal gaan.

Dit in tegenstelling tot sommigen die de mensen in een mystieke waas willen houden. Of vele euro’s willen laten betalen om een zo zeer begeerd certificaat te behalen.

Nee, daar doen wij niet aan mee. 

Wij hebben ook geen gordels of graden, dit was in het oude China ook niet van toepassing. Mijn inziens heeft onze stijl dat ook niet nodig.

Ving Tsun is gebaseerd op concepten, zodat we automatisch leren reageren op een situatie die zich voordoet. Dit is dan weer afhankelijk van de situatie gecombineerd met de persoon die zich hierin bevindt (groot/klein, sterk/verfijnd). We werken aan persoonlijke ontwikkeling en soms gaat de oplossing voor de ene persoon nu eenmaal anders zijn als voor iemand anders.

Het doel is te streven om elkaar beter te maken en zodoende samen te groeien naar een hoger niveau. Hier is respect en kameraadschap een betere tool, dan de zogenaamde gordels of graden.

Dit is onze visie.

Tot op de les!

Update trainingen Fase 4

Vanaf 1 juli starten we met Fase 4, dit wilt zeggen dat alle contactsporten zonder beperking terug mogen beoefend worden. Gezien de situatie en de langzame opstart naar “back to normal”, gaan we ook onze richtlijnen hiernaar toetsen.

We gaan 2 lessen voorzien. Voor zij die terug met contact willen trainen (al dan niet semi) en voor de mensen die liever nog zonder contact trainen.
De zaterdag training blijft heel de zomer buiten doorgaan (in de ondertussen goed gekende shelter van Fort 4) met als thema de long pole (lok dim boon gwan voor ingewijden) gezien de lengte van het wapen, behouden we minstens 3m afstand dus de “social distance” blijft gegarandeerd.

Nu in verband met de trainingen in de zaal. Gezien dat Covid19 nog steeds aanwezig is gaan we tot nader order volgende regels handhaven.

 1. Verplicht maskers dragen bij contact (chi sau, pads,…)
 2. Voor zij die mee aan contact trainingen doen, gaan we werken met bubbels van 4 personen.
 3. Voor we beginnen verplicht handen en armen wassen.
 4. Ben jij of iemand van je familie ziek of kortelings ziek geweest, dan blijf je thuis!

Deze regels zijn richtlijnen en kunnen na evaluatie aangepast worden.

We gaan alles doen om een zo veilig mogelijke omgeving te creëren, waar iedereen terug onze geliefde stijl kan beoefenen. Natuurlijk vergt dit zowel toewijding van ons als van onze leden, maar ik twijfel er niet aan dat we hier in zullen slagen.

Keep safe

Chi Fei

Herstarten lessenrooster!

Vanaf maandag 18 mei mag er in openlucht terug in groep getraind worden.
Dit wilt zeggen dat wij vanaf dinsdag om 20h de lessen herstarten aan het gewone uurrooster. Dit momenteel op een andere locatie die meer geschikt is om buiten te trainen.

Zolang er geen toestemming is om contact sporten uit te oefenen gaan we de lessen invullen met basics, vormen en wapen training.
Op deze manier kunnen we direct kontakt vermijden en er toch terug stevig invliegen.

Voor geïnteresseerden of leden die al langer niet konden komen, ook het ideale moment om mee in te springen.

Check onze website en schrijf je in voor onze nieuwsbrief, zo blijf je op de hoogte van alle veranderingen en het heropstarten van de lessen!

Meer informatie:
E: vingtsunantwerp@gmail.com
T: 0477595489
W: www.vingtsunantwerp.be

Nieuwsbrief Corona

Gezien de ontwikkelingen ivm het Corona virus zijn wij net als vele anderen verplicht onze lessen “on hold“ te zetten.

Iedereen weet ondertussen welke voorzorgen ze moeten nemen, dus daar wil ik in deze brief niet verder over uitweiden. Wel hoop ik dat de mensen hun verantwoordelijkheid nemen en dat als ze de voorzorgen niet voor zichzelf nemen, ze het tenminste doen voor de geliefden rond hun.

Om deze tijd niet verloren te laten gaan hebben we deze gebruikt om een nieuw beginners en inloop programma te ontwikkelen voor nieuwe leden, als voor leden die soms wat minder kunnen komen. De nadruk is gelegd op een sterke basis waar men altijd op kan terugvallen, in het 2de deel aangevuld met technieken die systematisch worden toegevoegd.
Zodra we groen licht krijgen, starten we met deze reeks, dus voor de geïnteresseerden hou zeker onze kanalen in de gaten voor de heropstart van de lessen!

Voor onze leden gaan we een aparte video reeks maken met oefeningen om thuis te trainen. Vergeet niet dat we een blogpost hebben om thuis te trainen en dat er op ons YouTube kanaal ook een paar filmpjes te vinden zijn die je kunnen helpen.

Laten we hopen dat we deze crisis snel onder controle hebben en we terug kunnen genieten van alle geneugten van het leven.

In tussentijd wensen we iedereen een goede gezondheid toe en hopelijk snel weer op de les.

Be safe 🙏

Chi Fei

Menorca 2019

Vorige week hadden we het privilege om in Menorca een trainingskamp van Philipp Bayer te volgen.
De nadruk werd gelegd op een goede basis met een opbouw naar sparren toe, dit uitgewerkt op een manier zoals enkel hij dat kan. Komende weken gaan we met deze ideeën verder werken tijdens de les. Om zo ook een glimp te geven van afgelopen week.

Menorca is natuurlijk meer dan alleen trainen.
Met zijn verhalen is het ook een duik in de geschiedenis. Het ontdekken van Ving Tsun in Hong Kong, de verhalen met Wong Shun Leung, hoe alles eerder toevallig tot onze huidige stijl heeft geleid,…
Het is ook fantastische mensen ontmoeten die dezelfde passie delen als wij. Mensen die 10, 20 tot zelfs meer dan 30 jaar Ving Tsun beleven en die nu nog steeds even gepassioneerd elke training het beste van zichzelf geven.

Het mag duidelijk zijn dat eens je door de microbe gebeten bent, Ving Tsun voor het leven is!

Tot op de les!

Chi Fei

Homework

In navolging van mijn blog over thuis trainen heb ik een paar basis filmpjes op ons youtube kanaal gezet voor het trainen met de punching bag. In de toekomst zijn we van zin ook hier meer werk van te maken dus als je niets wilt missen abonneer je dan zeker op ons kanaal. Voor de link naar ons youtubekanaal klik je hier.

Grtz Chi Fei

The dutch connection

Door het internationale netwerk dat Philipp Bayer heeft opgebouwd hebben wij geluk gehad met mensen van de Nederlandse federatie in contact te kunnen komen. Zodoende zijn wij een half jaar geleden ook gestart met lessen te volgen in Dordrecht onder Silvano Bonafe. Deze lessen vormen volgens mij een perfecte aanvulling op hetgeen wij leren van Hani Sabbagh.

“The dutch connection” verder lezen